Da li čaj od kantariona zaista leči depresiju?


Depresija je jedna od većih pošasti modernog čoveka. To sigurno znate, a verovatno ste je i osetili na svojoj koži ili koži nekog vama bliskog.

Kakve rezultate medicina postiže u lečenju depresije?

Nažalost, ne baš dobre. Razloga za to ima nekoliko. Depresija je jedna vrlo kompleksna bolest, neki bi rekli i da je sistematska. Nije to samo promena raspoloženja i potištenost sa mogućim autodestruktivnim porivima. Depresija dovodi i do mnogih psihosomatskih problema, od poremećaja rada srca, problema sa kožom, disanjem, sve do problema sa potencijom i libidom.

Kako se danas leči depresija?

Postoje dva pristupa koje je najbolje kombinovati. To su psihoterapija i medikamentozna terapija antidepresivima. U nedostatku vremena, volje i novca, lekari u Srbiji i zemljama u okruženju, najčešće primenjuju lečenje antidepresivima. Ovo kod nekih pacijenata privremeno daje neke rezultate, ali se bolest obično vrati nakon prestanka uzimanja terapije. To je najjednostavniji pristup, sa najbržim efektom, koji brzo prođe, a ponekad ima i prilično ozbiljne sporedne efekte. Antidepresivi su lekovi koji mogu izazvati širok spektar loših efekata, od nesanice, visokog krvnog pritiska, anksioznosti, mučnine, vrtoglavice do smanjenja seksualne želje i seksualne disfunkcionalnosti.
Sve ovo zvuči ozbiljno, a i jeste. Na kraju da kažem i to da sam jedno vreme koristio antidepresiv fluoxetine i da sam osetio većinu od navedenih sporednih dejstava. Posebno sam teško podnosio nesanicu. Treba naglasiti i da dejstvo antidepresiva nije trenutno i da treba da prođe oko mesec dana da bi ste osetili prvi rezultati. Iz ovoga je lako zaključiti da, ako je to moguće, treba dati prednost psihoterapiji. 

Šta je sa narodnim lekovima protiv depresivnih stanja?

Ako se malo raspitate o tome, vrlo je verovatno da  ćete naići na informacije o lečenju depresije čajem od kantariona. Ovde odmah dolazi dilema. Koliko u tim tvrđenjima ima nauke i medicine, a koliko je samo narodno verovanje.
Ako ćemo već o naučnim studijama o delotvornosti lečenja depresije, postoje neke koje osporavaju i dejstvo poznatih lekova za lečenje depresije, ovih koje će vam prepisati lekar. Sa druge strane postoje i studije koje govore o tome da je čaj od kantariona u najmanju ruku koristan kod lečenja depresije. U biljci kantarion (Hypericum perforatum) otkrivene su neke supstance za koje je nedvosmisleno pokazano da imaju nekoliko korisnih dejstava na čoveka. Dve najpoznatije takve supstance su hipericin i hiperforin.  
hipericin

Ove supstance imaju  fiziološka dejstva od kojih bismo mogli da izdvojimo antibiotičko dejstvo i antivirusno dejstvo, što kantarion čini veoma pogodnim sredstvom za sprečavanje upalnih procesa, ali i dokazano antidepresivno dejstvo. Ovo antidepresivno dejstvo po mehanizmu je vrlo slično dejstvu koje imaju i klasični sintetički antidepresivi, a to je inhibicija enzima koji razgrađuju serotonin (supstancu koja utiče na raspoloženje kod čoveka).
Kao što sam već spomenuo postoje  i klinička ispitivanja koja su dokazala umereno antidepresivno dejstvo kantariona, pa se zato preporučuje u nekim blažim oblicima depresije. Nikako kao zamena za psihoterapiju i lečenje težih oblika bolesti.

Primjedbe

  1. Harrah's Resort Southern California - Mapyro
    Find the best 김제 출장안마 harrah's resort 시흥 출장안마 southern california, walk to 보령 출장안마 Harrah's Resort Southern California 용인 출장마사지 and other popular destinations. Map details, reviews and 사천 출장안마 maps.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Da li je čips zdrav? Glupog li pitanja!

Ušećereni sok iz tetrapaka

Koliki je Vaš, glikemijski indeks, šargarepo?