Koliki je Vaš, glikemijski indeks, šargarepo?

Šargarepa ima raznih, spremljenih i konzumiranih na različite načine. Zato i famozni glikemijski indeks ovog povrća nije uvek isti.

Šta je glikemijski indeks (Glycemic Index)?

Pojednostavljeno rečeno, to je broj između 0 i 100 koji pokazuje koliko brzo neka namirnica nakon varenja povećava koncentraciju šećera (glukoze) u krvi. Pogađate, najveći glikemijski indeks (100) ima čista glukoza, dok supstance koje uopšte ne možemo da varimo (na primer celuloza), imaju glikemijski indeks 0.
Zašto je to važno?
Važno je zato što je svakako zdravije kada vam koncentracija šećera raste lagano, sat, dva nakon obroka, nego da se sav šećer koji ste uzeli pojavi u krvi deset minuta nakon ručka. To valjda ne treba objašnjavati. Nagli skokovi koncentracije šećera nikako nisu dobri ni za jedan aspekt života i zdravlja. Ovakve promene su praćene i skokovitim promenama u lučenju insulina, a igranje sa insulinom (neki to zovu insulinski rolerkoster) povećava rizik od nastanka dijabetesa. Stara narodna mudrost kaže da treba jesti češće, manje obilne obroke.
Ali neka baci kamen prvi onaj ko se nikad u životu nije prežderavao!
Još jedan termin koji se često spominje u tekstovima o količini i uticaju šećera na zdravlje je glikemijsko opterećenje (Glycemic Load).

Šta je glikemijsko opterećenje (Glycemic Load)?

To je broj koji se dobija kada se količina (tačnije masa) šećera u nekoj namirnici pomnoži glikemijskim indeksom te namirnice i sve to podeli sa 100.
Nego šta je sa šargarepom iz naslova?
Šargarepa sam uzeo kao primer namirnice koja ima različit glikemijski indeks u zavisnosti od toga kako je pripremljena. Ovo važi za sve namirnice, ali je kod šargarepe veoma izraženo. Radi se o tome da najmanji glikemijski indeks ima sveža šargarepa (je l' vas čudi?) ako je konzumirate kao Duško Dugouško. Što više usitnjavate šargarepu i termički obrađujete, glikemijski indeks će biti veći.
Konkretne podatke o glikemijskom indeksu, svega što vam padne na pamet možete pronaći na primer ovde: https://www.glycemicindex.com/index.php

Da li sve što smo sada naveli znači da treba izbegavati šargarepu?

Ne, naravno. Ali znači da treba da dajemo prednost svežoj šargarepi, kad god možemo. Ne samo zbog glikemijskog indeksa, nego i zbog poznate činjenice da termička obrada, kao i dodir sa metalnim posuđem tokom usitnjavanja mogu da unište neke od korisnih sastojaka ovog, za zadravlje, neprocenjivog povrća.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Da li je čips zdrav? Glupog li pitanja!

Ušećereni sok iz tetrapaka