Ušećereni sok iz tetrapaka


Život na ovoj planeti bi bio nezačinjen i bezukusan bez dobre i kvalitetne teorije zavere. Posebno ako se ona odnosi na zdravlje i ishranu. I pored najbolje volje da (u pokušaju) objektivan i dobronameran čovek istraži koliko u tim pričama ima istine, to najčešće nije moguće. Ali hajde da vas podsetim na jednu od ovih teorija.
Industrija hrane je namerno satanizovala masti i na presto postavila šećere koje gura i gde im jeste i gde im nije mesto.
Koliko u ovome ima istine?
Ako se osvrnemo oko sebe i raspitamo se šta jedemo, pročitamo informacije na pakovanjima hrane, verovatno ćemo ostati zbunjeni, ali će nam sigurno zapasti za oko da se šećeri nalaze vrlo često tamo gde ih ne očekujemo, a tamo gde ih očekujemo ima ih više nego što smo očekivali. Vreme je za još jednu rečenicu koja bi fino mogla da se uklopi u teoriju zavere:
Tri puta više ljudi u svetu umre od posledica gojaznosti nego od gladi i problema pothranjenosti!
Ovu informaciju sam proveravao i naišao na veoma veliki broj objava na Internetu koje to potvrđuju, uključujući i neke medicinske časopise. Na primer:
https://www.safefood.eu/Professional/Nutrition/Nutrition-News-en/Nutrition-News/December-2012/Obesity-is-now-killing-more-people-than-hunger.aspx
Zvuči zaista jezivo i vreme je da pronađemo krivca. Da li je to nedostatak fizičke aktivnosti, preobilni obroci ili kvalitet i sastav hrane koju jedemo? Verovatno sve zajedno, a ja bih se fokusirao na ovo poslednje i na pitanje da li zaista u hrani koju jedemo, a posebno onoj koju smatramo zdravom, ima previše šećera. Sokovi i bezalkoholna pića su zgodan primer za istraživanje. Većina ove napitke smatra zdravim i poželjnim u ishrani, posebno ako je na pakovanju crtež voća. Kako bi uopšte nešto što se pravi od voća moglo da bude štetno? I zašto bi na kraju krajeva bilo zdravije pojesti jabuku nego popiti čašu ukusnog soka od jabuke na čijem pakovanju lepo piše da je mnogo dobar i koristan.
Razloga i odgovora ima nekoliko.
  • U sokove se obično dodaje šećer, pa im je kalorijska vrednost u proseku veća nego u voću iz kojeg se dobijaju
  • U voću osim šećera ima i korisnih supstanci kojih u sokovima nema ili ih ima značajno manje. Vitamina, minerala, a posebno treba naglasiti da ima biljnih vlakana koja usporavaju apsorpsciju šećera iz svežeg voća, pa se i količina šećera u krvi ne povećava naglo.
  • Tu su i razni konzervansi i dodaci bez kojih bi sokovi teško ostali upotrebljivi nakon određenog vremena stajanja na rafovima.
Dovoljno razloga da razmislimo kada sledeći put budemo birali između jabuke i soka od jabuke. 
Da li te informacije možemo da pročitamo na pakovanju? Uglavnom i najčešće da, mada proizvođači znaju da ne volimo da vidimo šećer na deklaraciji, pa ga često kriju pod nazivima koji većini ljudi nisu poznati. Fruktozni sirup, dekstroza, saharoza, samo su neki od njih, a u biti sve su to šećeri.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Uskršnje jaje, holesterol daje

Starac i noćne more

Čoveče, zaljuti se!