Da li je čips zdrav? Glupog li pitanja!
Ne verujem da bilo ko još misli da je čips zdrava hrana. Čak većina verovatno i zna da je prilično štetna. Dakle, nećemo sada pričati o tome da li je zdrav ili ne, nego zašto nije i kakve štete može da donese.
Drugi problem sa čipsom je to što je poprilično slan (ko bi ga jeo da nije), a preterana konzumacija soli vodi do poremećaja ravnoteže kalijumovih i natrijumovih jona, što opet dovodi do raznih problema, između ostalog u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema (opet srce i krvi sudovi).
Treći problem jesu masnoće koje smo već naveli kao problem zbog visoke energijske vrednosti, međutim, ne treba zaboraviti ni to da su u čipsu prisutne zasićene masne kiseline o čijoj štetnosti možemo pronaći na desetine hiljada što ozbiljnih naučnih radova, što manje ozbiljnih tekstova na Internetu.
Da li je svaki čips pravljen od krompira?
Nije. S obzirom na veliku popularnost i komercijalni značaj čipsa, ljudi su odavno pronašli način da ga naprave od jeftinijih sirovina. Pre svega od kukuruza, pirinča, pšeničnog brašna lošijeg kvaliteta, raznih pahuljica od žitarica i tome sličnog. Kada se sve to samelje, zgnječi, presuje i dobro proprži, ne razlikuje se mnogo od pravog čipsa. Gomila zamašćenog skroba.Šta je to što je nezdravo u čipsu?
Pre svega visoka energijska vrednost koja potiče od mnogo ugljenih hidrata (skroba) i masnoća koje ostaju nakon procesa prženja. 100 grama čipsa od krompira ima kalorijsku vrednost između 500 i 600 kcal, a to je mnogo. Podsetimo da su dnevne potrebe prosečno aktivnog odraslog čoveka oko 2000 kcal. Zbog ovolike energijske vrednosti (neki bi rekli - kaloričnosti) čips podstiče gojenje, gojenje može da izazove razne druge probleme, od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, problema sa srcem i krvnim sudovima i da ne nabrajamo šta sve ne. A sve i da ne dođe do navedenih komplikacija - ko još voli da bude debeo?Drugi problem sa čipsom je to što je poprilično slan (ko bi ga jeo da nije), a preterana konzumacija soli vodi do poremećaja ravnoteže kalijumovih i natrijumovih jona, što opet dovodi do raznih problema, između ostalog u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema (opet srce i krvi sudovi).
Treći problem jesu masnoće koje smo već naveli kao problem zbog visoke energijske vrednosti, međutim, ne treba zaboraviti ni to da su u čipsu prisutne zasićene masne kiseline o čijoj štetnosti možemo pronaći na desetine hiljada što ozbiljnih naučnih radova, što manje ozbiljnih tekstova na Internetu.
Primjedbe
Objavi komentar