Da li je čips zdrav? Glupog li pitanja!

Ne verujem da bilo ko još misli da je čips zdrava hrana. Čak većina verovatno i zna da je prilično štetna. Dakle, nećemo sada pričati o tome da li je zdrav ili ne, nego zašto nije i kakve štete može da donese.

Da li je svaki čips pravljen od krompira?

Nije. S obzirom na veliku popularnost i komercijalni značaj čipsa, ljudi su odavno pronašli način da ga naprave od jeftinijih sirovina. Pre svega od kukuruza, pirinča, pšeničnog brašna lošijeg kvaliteta, raznih pahuljica od žitarica i tome sličnog. Kada se sve to samelje, zgnječi, presuje i dobro proprži, ne razlikuje se mnogo od pravog čipsa. Gomila zamašćenog skroba.

Šta je to što je nezdravo u čipsu?

Pre svega visoka energijska vrednost koja potiče od mnogo ugljenih hidrata (skroba) i masnoća koje ostaju nakon procesa prženja. 100 grama čipsa od krompira ima kalorijsku vrednost između 500 i 600 kcal, a to je  mnogo. Podsetimo da su dnevne potrebe prosečno aktivnog odraslog čoveka oko 2000 kcal. Zbog ovolike energijske vrednosti (neki bi rekli - kaloričnosti) čips podstiče gojenje, gojenje može da izazove razne druge probleme, od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, problema sa srcem i krvnim sudovima i da ne nabrajamo šta sve ne. A sve i da ne dođe do navedenih komplikacija - ko još voli da bude debeo?
Drugi problem sa čipsom je to što je poprilično slan (ko bi ga jeo da nije), a preterana konzumacija soli vodi do poremećaja ravnoteže kalijumovih i natrijumovih jona, što opet dovodi do raznih problema, između ostalog u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema (opet srce i krvi sudovi).
Treći problem jesu masnoće koje smo već naveli kao problem zbog visoke energijske vrednosti, međutim, ne treba zaboraviti ni to da su u čipsu  prisutne zasićene masne kiseline o čijoj štetnosti možemo pronaći na desetine hiljada što ozbiljnih naučnih radova, što manje ozbiljnih tekstova na Internetu.

Da li je zdraviji prženi ili pečeni čips?

Verovatno je manje štetan pečeni, jer prženi čips nastaje u procesu izlaganja masnoća visokim temperaturama, što za posledicu ima stvaranje nekih štetnih supstanci kao što je akrolein.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Da li čaj od kantariona zaista leči depresiju?

Koji hleb da jedem?