Zašto je dobro jabukovo sirće?


O blagotvornom dejstvu jabukovog sirćeta govori se od davnina. Smatra se da može da reši mnoge zdravstvene probleme i pomogne vam da živite bolje i duže. Pomogne vam da skinete višak kilograma, "ubrzate metabolizam", rešite probleme sa kožom, smanjite višak glukoze i holesterola u krvi, snizite krvni pritisak.

Sastav jabukovog sirćeta

Oko 94% jabukovog sirćeta čini voda, oko 1% su ugljeni hidrati. Najvažniji sastojak je sirćetna kiselina, koja u nekoliko koraka nastaje blagom oksidacijom od šećera iz jabuke, preko etanola.
Osim sirćetne kiseline, vode i ugljenih hidrata u jabukovom sirću mogu da se nađu i razni minerali i druge supstance poreklom iz jabuke. Od minerala tu su: kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, natrijum i cink.
Najcenjenije i veruje se najlekovitije je sirće dobijeno od divljih jabuka.

Kako se koristi jabukovo sirće

Koristi se kao i svako drugo sirće. Pre svega u salatama od svežeg ili termički obrađenog povrća i voća, za konzervisanje namirnica ili se konzumira direktno, razblaženo u vodi ili sa dodatkom meda.

Da li je jabukovo sirće lekovito?

Kao što sam napisao na početku, veruje se da jeste. Često čitamo da je još Hipokrat isticao blagotvornost i lekovitost jabukovog sirćeta. A šta kažu nauka i medicina danas? Da li danas postoje istraživanja i dokazi koji nedvosmisleno dokazuju lekovitost jabukovog sirćeta.
I pored  volje i potrošenog vremena nisam uspeo da naiđem ni na jedno istraživanje koje bih smatrao relevantnim, a koje bi dokazalo gore navedene tvrdnje.
I pored toga verovatno i sami poznajete dosta ljudi koji se "kunu" u jabukovo sirće i njegove lekovite osobine. Da li ćete poverovati u to i da li ćete koristiti jabukovo sirće - ostaje vaš lični izbor. Ako ste sigurni u to da vam pomaže - zašto da ne.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Da li je čips zdrav? Glupog li pitanja!

Koliki je Vaš, glikemijski indeks, šargarepo?

Ušećereni sok iz tetrapaka