Kako se koristi laneno seme?

Zašto je laneno seme važno i da li je zaista lekovito?


Seme lana se koristi u ishrani već nekoliko hiljada godina, a u novije vreme sve se više govori i o njegovim lekovitim svojstvima. Pre svega zbog toga što je ova namirnica bogata omega-3 nezasićenim masnim kiselinama. Ove masne kiseline imaju značajnu ulogu za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i smatra se da redovno konzumiranje hrane bogate ovim kiselinama značajno smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova. Ovo je posebno bitno na prostorima gde ljudi nemaju naviku da se hrane ribom koja je takođe važan izvor nezasićenih masnih kiselina.
Pored  navedenog seme lana je bogato i drugim važnim hranljivim supstancama, posebno vitaminima i mineralima. Na Internet listama najhranljivijih namirnica na svetu, seme lana se obično visoko kotira.
Osim nezasićenih kiselina, minerala i vitamina najčešće se povoljan zdravstveni učinak semena lana pripisuje i prisustvu lignana i vlakana. Neka istraživanja pokazuju pozitivan uticaj lignana iz semena lana na neke vrste raka, posebno raka dojke i drugih hormonski zavisnih oblika kancera. Ko ima vremena i zanima ga može pročitati nešto više o tome ovde>> .
Kod konzumiranja semena lana treba još naglasiti i obratiti pažnju na veliku kaorijsku vrednost, preko 500 kcal na 100 grama semena, što je rezultat velikog udela masnoća u semenu.

Kako treba konzumirati laneno seme?

Pre svega bitno je da seme bude samleveno, smrvljeno ili na neki drugi način usitnjeno. Opna semena je veoma čvrsta (celuloza) i ako seme lana progutate u izvornom obliku vaše telo neće doći do svih hranljivih supstanci koje smo spomenuli u gornjem delu teksta.
Samleveno seme lana možete pomešati sa jogurtom, medom ili prosto pojesti jednu do dve kašičice dnevno. Meni lično ovaj poslednji način najviše prija i sviđa mi se ukus čistog samlevenog semena lana.
Ukoliko vam iz nekog razloga nijedan od ovih oblika semena lana ne prija, možete praviti čaj od lana ili koristiti laneno ulje koje u kombinaciji sa mladim sirom i maslinama predstavlja odličan izbor za letnji obrok, posebno ako želite da smanjite telesnu masu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Da li je čips zdrav? Glupog li pitanja!

Koliki je Vaš, glikemijski indeks, šargarepo?

Ušećereni sok iz tetrapaka