Kafa i popodnevni odmor


Popodnevna dremka je jedno od vrhunskih dobara savremenog čoveka. O njoj bukvalno sanjamo budni i umorni tokom svog radnog dana. Međutim, kada se konačno stvore uslovi da odvojite pola sata ili sat vremena da prilegnete i prikupite još malo energije za ostatak dana stvari vrlo često krenu nizbrdo. Ako i imate sreće da zaspite, probudite se umorniji nego što ste legli, smlaćeni, bezvoljni, bez trunke energije.
Jedno istraživanje japanskih naučnika moglo bi da pomogne u rešavanju ovog problema. Naime, rezultati te studije sugerišu da bi jedno od rešenja moglo da bude da pred odmor popijete šolju kafe. Naizgled, nema mnogo smisla. Kafa je stimulans, kofein će da vas razbudi i nećete zaspati. Ali, izgleda da nije baš tako.

Adenozin i umor

Kada smo umorni raste koncentracija  supstance čiji je naziv adenozin. Ova supstanca utiče na naše telo tako što stvara osećaj umora i pospanosti. Ako popijete kafu kada ste umorni, kofein iz kafe blokira adenozinske receptore i osećaj umora i uspavanosti se smanjuje.
Opet zvuči malo nelogično, jer vi želite da zaspite, što dubljim snom i što bolje se odmorite.
Međutim, to nije dobar scenario. Jer u vreme u koje obično sebi možemo da priuštimo popodnevni odmor nije dobro padati u dubok san, jer to prilično može da poremeti vaš bioritam i učini vam ostatak dana radno neupotrebljivim. U stvari potreban vam je samo kraći odmor bez dubokog sna, a tu bi šoljica kafe pred odmor mogla da odigra ključnu ulogu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Da li je čips zdrav? Glupog li pitanja!

Koliki je Vaš, glikemijski indeks, šargarepo?

Ušećereni sok iz tetrapaka