Čoveče, zaljuti se!


Da li sve ono što se danas smatra zdravom hranom mora da bude bez ukusa? Pa ne mora, evo može da bude i ljuto. Ovo sa slike možda ne izgleda privlačno ali je na kraju ispalo prilično ukusno. Prodinstao sam komadiće pilećeg filea sa gomilom povrća uz dosta tucane ljute paprike. Zašto paprike? Da ne bih morao puno da solim. I da vam kažem - ukusno je, a manje natrijuma, više kalijuma, srce se raduje.
Negde sam pročitao da prema ajurvedi (oblik tradicionalne medicine, poreklom iz Indije), ljuto stimuliše probavu i poboljšava apetit. A i nije nam potrebna ta drevna indijska mudrost da nam to kaže, znamo i sami. Negde na drugom mestu na vaskolikom Internetu, pročitao sam da "aktivna supstanca iz paprike leči deset bolesti" (sledi spisak koji neću da navodim i širim neproverene informacije).
Evo ne znam, ali znam da su mislili na kapsaicin, supstancu sa kojom naše telo ima vrlo strastven odnos. Takoreći vatren.


Meni se čini kao dobra ideja da pokušate u svom ručku da naglasite neki drugi ukus osim slanog, jer je statistički gledano, velika verovatnoća da kao prosečan savremeni čovek nemate izbalansiran unos natrijumovih i kalijumovih jona, a ove potonje koji obično gube bitku sa savremenim čovekom i preslanom hranom možete  vratiti u ishranu ako koristite razne vrste povrća. Osim toga, ko zna možda ta paprika stvarno leči onih deset bolesti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Da li je čips zdrav? Glupog li pitanja!

Koliki je Vaš, glikemijski indeks, šargarepo?

Ušećereni sok iz tetrapaka